Alle fra 15 til 100+ år kan træne kyudo. Du kan høre om mulighed for at starte her –  Tryk her for at tilmelde dig begynderhold 

Kyudo er en meget traditionel budo, og er ulig den meste normale idræt.  –

Som regel har vi 2-4 begynderhold om året, hvor man kan komme godt igang. – De vil være annonceret på hjemmesiden.

Første gang du møder op tager du en samtale med træneren, for at få afstemt dine og vores forventninger til træningen.

Du vil herefter blive introduceret til etikette-regler i en dojo. (se disse uddybet her klik)

Det drejer sig om håndtering af bue, lære at bukke korrekt for dem du træner med og optræden i det hele taget i dojoen (træningshallen). Etikette er vigtigt for harmoni i træningen og respekten for dine medudøvere.

Du vil herefter lære om korrekt fodstilling (ashibumi), korrekt kropsholdning (dozukuri) og blik (metsukai). Herefter vil du blive introduceret for brugen af buen, herunder det korrekte greb (tenouchi), hvorledes man hæver buen (uchiokoshi) og åbner buen (hikiwake), og hvorledes man opbygger al sin energi til det fulde træk (kai) og ved hjælp af den korrekte åndedrætsteknik opnår en harmonisk rytme (Ikiai).

Mange af bevægelserne udføres fra siddende stilling hvilket kræver at du er i stand til at sidde i japansk siddende ”parat” stilling kiza og i mere almindelig seiza, som er en siddende stilling.

 

I KKS træner vi stilarten Shomen Bushakei, som er en at de 3 hovedstilarter som trænes normalvis. Alle stilarter er velkomne, men hvis man tager varigt ophold i en klub et det kutyme at man omstiller sig til den stilart der trænes.

  • I Japan er det ikke ualmindeligt at tage kyudoen op når man f.eks. går på pension.  80 årige i konkurrencer er følgende  ikke noget særsyn i Japan.
  • Det som adskiller kyudo fra megen anden kampkunst, er den høje procentdel af kvinder som er udøvere, ca 50% i Japan.
  • Der er  ikke nogen adskillelse mellem mænd og kvinder i f.eks.  konkurrencer, man konkurrer på lige fod.
  • Man bør være i stand til at sidde på japansk i seiza, det er dog noget man bliver bedre til med øvelse.

Den normale progression for en nybegynder

 

Teknikken man må tilegne sig for, at lære at skyde med den japanske bue er ganske kompleks. Derfor vil man første tid træne på en svag bue som man træner videre på indtil underviseren er tilfreds med teknikken. Endeligt vil man så få en pil på buen og skydehandske , og så småt begynde at træne på makiwara, dvs. man skyder på klods hold (2 meter) igen indtil underviserne er tilfreds med teknik, kropsholdning og åndedræt. Når dette er på plads får man så gradvist lov til at skyde på fuld afstand.

Samtidigt med dette skal man træne grundform Kihontai dvs. man lærer at sætte sig ned i kiza (sidde på hælene) og seiza (sidde på fødderne), at gå, dreje og bevæge sig i stående og siddende position, og at bukke på de korrekte måder. Endeligt skal man lære at bevæge sig og skyde harmonisk med en gruppe.

I kyudo spiller mitorgeiko også en stor rolle, det betyder at man træner sig selv ved, at observere og efterligne på egen hånd, noget som stemmer godt overens med ideen om at trænerens job kun er at anvise en retning, det er elevens eget ansvar at følge vejen. Det er derfor det hedder buens vej.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *